1. Home › 
  2. › 
  3. › 
  4. Am I subject to the examination obligation?

Am I subject to the examination obligation?

Category: Insurances

Access to the profession

The financial world is evolving every day. Today, the emphasis is more than ever on high value-added financial advice for the customer. Know-how lies at the heart of the trust that is central to your customer relationships. This trust has its origins in the regulated exercise of the profession, the monitoring and supervision of which is carried out by the FSMA. This means that you must be registered as an intermediary vis-à-vis the FSMA.

FSMA recognition

A legal status was introduced for the compliance officer by the Law of 2 August 2002. This legislation was laid down by the FSMA and can be found below.

Download "de volledige wetgeving" (. PDF)

Om uw inschrijving als “tussenpersoon” te bekomen dien je te voldoen aan een aantal wettelijke voorwaarden die, onder meer, de vereiste beroepskennis verzekeren. De beroepskennis wordt opgedaan door het slagen in een examen. Via het examen in verzekeringsdistributie biedt Febelfin Academy, als door de FSMA erkend examenverstrekker, je de kans om de vereiste beroepskennis te bekomen.

Je dient op elk afzonderlijk examen een minimum te halen van 60%. Bij het succesvol afronden van uw examen ontvang je steeds een door de FSMA erkend certificaat. Zo kan je het certificaat toevoegen bij het indienen van jouw FSMA-inschrijvingsdossier.

Ben je vrijgesteld of niet van het examen?

1/ Beschik je over een masterdiploma of een bachelor diploma in distributie van verzekeringen, dan ben je vrijgesteld

Raadpleeg hieronder de FSMA lijst met vrijgestelde diploma's.​​

Download "de lijst met vrijgestelde diplomas" (. PDF)

2/ Met een minimum diploma van hoger middelbaar onderwijs,  ben je niet vrijgesteld. Je dient je beroepskennis te bewijzen door te slagen in het examen erkend door de FSMA, zoals het examen in verzekeringsdistributie georganiseerd door Febelfin Academy.

3/ Een persoon in contact met het publiek moet niet beschikken over een minimum diploma van hoger middelbaar onderwijsZij dienen het examen in verzekeringsdistributie af te leggen maar worden vrijgesteld van de praktische ervaring.

De personen in contact met het publiek en de subagenten moeten het bewijs kunnen leveren van hun:
• basiskennis van de wetgeving op de verzekeringsovereenkomst en van de reglementering, de techniek en de fiscale aspecten van de verzekeringsproducten die zij te koop aanbieden of verkopen;
• hun kennis van de gedragsregels MiFID.


Other questions in this category