Nieuws

Niet-financiële risico’s: een groeiende uitdaging voor de banken?

Geschreven door Tamar Joulia-Paris, expert in risk management and co-founder of CreditUtility op maandag 12 november 2018

Lange tijd werd de nadruk gelegd op krediet- en marktrisico’s, maar nu is er een verschuiving naar niet-financiële risico’s door veranderingen in de businessmodellen.

Om deze nieuwe risico’s de baas te kunnen, moet het risicobeheer van banken grondig worden herzien.

Onze nieuwe Masterclass in risk management legt de nadruk op de updates en de nieuwe uitdagingen in het niet-financiële risicobeheer.

Behaal uw bijscholingspunten nog voor het einde van het jaar!

Geschreven door Christophe Verhelst, Associate & Daniël Van Der Mosen, Lawyer Partner, Buyle Legal op vrijdag 9 november 2018

Nog niet in orde met de bijscholingsverplichting en op zoek naar een opleiding die u voldoende punten geeft zowel voor de hypothecaire kredieten als voor de consumentenkredieten?

Ontdek in ons ruim aanbod van FSMA erkende bijscholingen onder andere onze opleiding in nieuwe zekerheden! Met deze opleiding behaalt u voor elke kredietactiviteit maar liefst 6 bijscholingsuren.

PSD2 en Open Banking: welke kansen en uitdagingen zijn er?

Geschreven door François De Witte, Founder and Senior Consultant at FDW Consult op maandag 8 oktober 2018

De Europese richtlijn, Payment Service Directive 2 (PSD2), vereist dat banken toegang moeten geven tot rekeningen aan derde partijen (TPP) die op hun beurt informatie over rekeningen kunnen raadplegen of betalingen kunnen initiëren, mits akkoord van de klant.

We staan dus voor een werkelijke revolutie binnen de traditionele bankensector.

Deze evolutie brengt het één en ander met zich mee, daar België de komst van Instant Payments aangekondigd heeft voor november 2018. De hieraan gebonden strategische en technologische uitdagingen zijn niet te onderschatten.

Kredietverstrekking via mobiele app's: een schat aan mogelijkheden

Geschreven door Johan Vannerom, Lawyer & Senior Affiliated Researcher at KU Leuven op vrijdag 5 oktober 2018

De digitalisering van het betalingsverkeer is sinds enkele jaren ingeburgerd bij de consument. Dezelfde ontwikkeling binnen de kredietwereld is vandaag in volle opmars.

Kredietinstellingen denken eraan om hun mobile banking app te gebruiken voor het aanbieden en sluiten van consumentenkredieten. Daarnaast willen een aantal nieuwe spelers de markt betreden.

In onze webinar van 26 november bieden wij u een overzicht van de recentste tendensen.

De effecten van de nieuwe EU-regels op de bankensector

Geschreven door Freddy Van den Spiegel - Professor at the Faculty of Economic and Social Sciences of VUB and Solvay Business School & Former Chief Economist at Fortis op maandag 10 september 2018

De digitalisering, de vergrijzing, de Brexit, de arbeidstekorten,… Al deze uitdagingen leiden tot een tsunami van nieuwe regels in Europa.

De financiële sector wordt vaak rechtstreeks geïmpacteerd door deze regelgeving.

Onze nieuwste opleiding heeft als ambitie alle nieuwe regels van de EU overzichtelijk in kaart te brengen en de effecten ervan op de bankensector te analyseren.

Bitcoins en crypto-assets: een regulerend kader is in de maak

Geschreven door Governance, Regulatory and Risk Department, Deloitte Belgium op donderdag 6 september 2018

Crypto-assets zoals Bitcoin duiken steeds vaker op in de actualiteit. Ze zijn razend populair bij beleggers en dagen het financiële stelsel steeds meer uit.

Alhoewel crypto-assets voor velen nog niet zo lang geleden een onbekend fenomeen waren, kenden deze virtuele producten de laatste jaren een enorme opkomst.

Hoe reageert de regelgever op dit fenomeen? En wat is de impact op financiële instellingen?