Nieuw HR-concept dONUS maakt levenslang leren zeer toegankelijk

Geschreven door Tom Van den Heuvel - CEO, Quintessence Consulting -  op

Nieuw HR-concept dONUS maakt levenslang leren zeer toegankelijk
Persoonlijke leerrekening

dONUS is een nieuw initiatief, dat deel uitmaakt van de Quintessence Group. Het concept is eenvoudig. Personeelsleden krijgen een persoonlijke leerrekening, waarop werknemer én werkgever een opleidingsbudget kunnen storten. De werknemer kan dit meteen besteden of maximaal 5 jaar opsparen.

Laagdrempelige toegang tot een kwalitatief opleidingsaanbod

dONUS verlaagt niet alleen de financiële drempel om in de eigen ‘employability’ te investeren. Ook puur praktisch wordt het makkelijker om een kwalitatieve opleiding te vinden. Een gebruiksvriendelijke web-app brengt ruim 1.000 erkende opleidingen op overzichtelijke wijze samen. Allemaal in enkele klikken te boeken vanop de dONUS-leerrekening. Het aanbod bundelt cursussen van vooraanstaande instituten, waaronder ook Febelfin Academy. 

Inzetbaar als flexibel verloningsinstrument

Voor werkgevers is dONUS een interessante HR-tool. De ‘development bonus’ slaat immers de brug tussen professionele ontwikkeling en total reward. De leerrekening kan opgenomen worden in een flexibel verloningsplan. Een kleinere bedrijfswagen, maar meer opleidingsbudget? Het kan. Een deel van het salaris of variabele verloning aan ontwikkeling besteden? Het kan. Ook een bonus voor uitzonderlijke prestaties kan op de leerrekening gestort worden.

dONUS is PLUS

Meer informatie op www.donus.be.

TESTIMONIAL: De voordelen van het dONUS concept on the field

door Hilde Brackeva, Head of Talent & Career Management bij BNP Paribas Fortis

Heel wat managers zijn vandaag op zoek naar non-financial reward en compensation instrumenten. In de praktijk komt men echter vaak niet verder dan het schouderklopje.

Als verantwoordelijke voor talent en career development ben ik dan ook zeer gelukkig dat we met het ‘nieuwe cafetaria plan voor managers’ de brug kunnen slaan tussen reward en development.
Dit is alleen maar mogelijk door het cafetariaplan te positioneren als een strategisch instrument om te werken aan long-life employability van de medewerkers.

Vanuit deze focus is het incorporeren van persoonlijke ontwikkeling in het aanbod van het cafetariaplan, zo goed als een evidentie.

De eerste reacties van managers en medewerkers zijn alvast zeer positief: medewerkers zijn zich bewust van het belang van persoonlijke ontwikkeling maar vinden binnen een werkomgeving daar niet altijd de tijd en de middelen toe. Het aanbod, via dONUS, geeft hen een grote mate van keuzevrijheid en autonomie. Ze krijgen toegang tot een ruim aanbod gaande van persoonlijke vaardigheden tot en met langdurige management opleidingen en kunnen daarmee hun carrièrekansen verbeteren. Voor het eerst kunnen medewerkers van BNP Paribas Fortis toegang krijgen tot langdurige opleidingen welke anders maar bereikbaar zijn voor de happy few. Uiteraard gaat het hier niet om de functionele professionele trainingen welke nog steeds intern het bedrijf worden georganiseerd.

Tot slot wil ik nog vermelden dat zowel op groepsniveau als lokaal, ‘expertise’ en ‘a good place to work’ behoren tot de kernwaarden van BNP Paribas. Deze nieuwe bouwsteen is helemaal in lijn met ons rewardsysteem en kan tevens een belangrijke hefboom zijn.