Van bankier tot zeiltop: een uitzonderlijke carrière switch

Geschreven door Martin Callebaut, founder of the Extasea project,  op

Van bankier tot zeiltop: een uitzonderlijke carrière switch

Maak in dit artikel kennis met een voormalige corporate banker die absoluut nooit zeeziek is.

Bestemming: ExtaSea, het avontuurlijke project van Martin Callebaut, een Brusselaar die in oktober deelneemt aan de proeven van het Frans solo zeilkampioenschap.

We hijsen de zeilen en ontdekken samen dat de financiële sector en ondernemerschap in de sportwereld, en dan vooral in de watersport, toch niet zo verschillend zijn!

(c) C.Breschi
Hallo Martin. Vanwaar dit ietwat waanzinnige idee om alleen de Atlantische Oceaan over te steken?

Mark Twain (1835-1910) zei: “Over 20 jaar zal je meer spijt hebben van de dingen die je niet gedaan hebt dan van de dingen die je wel gedaan hebt.” Een uitspraak die ons leert dat we niet met spijt door het leven moeten gaan. Dus heb ik besloten om het letterlijk over een andere boeg te gooien en een droom waar te maken: de Atlantische Oceaan oversteken.

Varen op een plezierjacht met een fles rum onder de arm en een sigaar in de mond was niet echt een uitdaging voor mij. Daarom heb ik mijn zinnen gezet op de topper onder de trans-Atlantische beroepsraces: de Mini-Transat. Bij de Mini-Transat wordt de Atlantische Oceaan overgestoken zonder hulp en zonder moderne communicatiemiddelen, op zeilboten die niet langer zijn dan 6,5 meter (Mini 6.50). Deze race is wat karting is voor de Formule 1, heel veel skippers zijn begonnen met een Mini 6.50 alvorens professionele zeilers te worden.

Ik heb nog niet veel ervaring met solozeilen. Maar de zin om te zeilen en de energie die voortkomt uit een passie zijn onuitputtelijk en zo kan ik de problemen overwinnen.

Afspraak op 1 oktober in La Rochelle voor het vertrek richting Le Marin op Martinique, met een tussenstop op de Canarische Eilanden.

Wat zijn volgens jou de raakvlakken tussen de sportwereld en de financiële wereld?

Het beheren van risico's speelt een cruciale rol in de sport die ik beoefen. Solozeilen is niet zonder gevaren, want uiteindelijk ben je toch alleen op zee. Als je alleen bent, kan je je geen fouten veroorloven. Om het ergste te voorkomen, moet je je beschermen en anticiperen. Je moet je goed vastmaken aan de boot om niet in het water te vallen en het weer controleren voor je vertrekt zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Aan boord heb ik geen digitale kaarten of een internetverbinding. Het reglement legt deze beperkingen op zodat zeilers leren om zich niet alleen op elektronica te baseren en hun richtingsgevoel te ontwikkelen.

Als je het zo bekijkt, is kredietverlening gebaseerd op hetzelfde principe. Je moet de financiële gezondheid van een bedrijf analyseren en het risico afdekken met de juiste zekerheden. De middelen gebruiken waarover je beschikt, maar tegelijk ook kritisch blijven. Vaak kan je dat bereiken door een goede handelsrelatie op te bouwen met je klant.

Zowel de skipper als de bankier vindt een evenwicht tussen risico en zekerheid. Je kan risico’s nooit helemaal uitsluiten, maar wel beperken door een oordeelkundige analyse te maken en goed te anticiperen.

(c) C.Breschi
Welk financieel advies zou je geven aan jonge (of minder jonge) ondernemers die ervan dromen om hun eigen project op te starten?

Wacht niet tot je een perfect product hebt voor je het op de markt brengt. Lanceer je product snel en laat het groeien door het te testen op een doelgroep. Verbeter het dan op basis van de feedback van de eerste gebruikers.

Toen ik mijn boot kocht, had ik de keuze tussen een nieuwe boot van de nieuwste generatie en een tweedehandsboot, die in principe minder efficiënt was. Ik heb voor de tweedehandsboot gekozen. Niet alleen omdat hij goedkoper was, maar ook omdat hij zeilklaar was. Ik heb hem heel snel te water kunnen laten. Zo had ik meer tijd om te trainen op zee en het materiaal uit te testen in verschillende omstandigheden. Ik heb geld geïnvesteerd om de zeilboot te verbeteren en bij te stellen zoals ik dat wil. Nu heb ik een efficiënte, betrouwbare boot waarmee ik in mijn eentje de Atlantische Oceaan kan oversteken. Door een tweedehandsboot te verbeteren in plaats van een nieuwe te kopen, heb ik tijd uitgespaard, ervaring opgedaan en, wat belangrijker is: ik heb nu een zeilboot die perfect afgestemd is op mijn behoeften.

Wat heeft je ervaring in de financiële sector je geleerd? Heeft ze je geholpen bij dit project?

Een kredietaanvraag of een financieel plan mag je niet aan het toeval overlaten. In de financiële sector moet je nauwkeurig werken, zowel aan de voorbereiding als aan de goedkeuring en uitvoering van de dossiers.

Solozeilen op een boot van 6,5 meter vraagt ook om uiterste precisie. Voor elk vertrek moet je de weerssituatie analyseren en de boot aanpassen aan het weer en het trainingsprogramma (bevoorrading, helling van de mast, spanning op de wanten, oppervlakte van de zeilen ...). Je moet ook het trainingsprogramma op zee volgen, de manoeuvres perfect uitvoeren, de lijnen tot op de centimeter nauwkeurig afstellen en precies op koers varen. Na elke tocht volgt een debriefing met de coach. Het doel is altijd om de maximumsnelheid van de boot te halen onder de gegeven omstandigheden. Om dat te kunnen, moet je fanatiek zijn ...

Bedankt dat je ons meer hebt verteld over je uitzonderlijke traject en veel succes met de laatste voorbereidingen voor je oversteek in oktober!

Febelfin Academy organiseert (nog) geen zeilcursussen maar neem zeker eens een kijkje in ons opleidingsaanbod indien u geïnteresseerd bent in opleidingen rond private banking & asset management.

Meer info over het project: www.extasea.be