1. Home › 
  2. › 
  3. Data visualisatie: de essentie van een helder dashboard

Data visualisatie: de essentie van een helder dashboard

Het gebruik van rapportages en dashboards heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen onder managers. Aangemoedigd door de mogelijkheden van analytics, big data en agiles dashboard design, en meer dan ooit beperkt door tijdgebrek, zijn managers steeds meer gaan houden van de ‘alles-in-een’-overzichten. 

Deze ‘alles-in-een’ overzichten zorgen echter vaak voor een informatie overload. In een complex dashboard is het vaak niet meer duidelijk wat nu de essentie is.

In de training data visualisatie leer je begrijpen hoe een persoon visuele inzichten tot zich neemt en hoe je deze kennis kan gebruiken om data visualisaties zo vorm te geven dat ze de juiste inzichten op een eenduidige manier overbrengen. Je krijgt ook concrete inzichten voor het ontwerpen van doeltreffende en gebruiksvriendelijke rapportages en dashboards.

Na de Cursus Data Visualisatie weet jij wat het belang van visuele informatie is en hoe mensen deze informatie op een vlotte manier kunnen verwerken.

Je hebt inzicht in de verschillende data visualisatie technieken en krijgt een goed idee hoe je ze deze in de praktijk kan toepassen met moderne BI-tools zoals Tableau en Qlik.

Tot slot ben jij in staat om te beoordelen aan welke voorwaarden een goed dashboard moet voldoen en hoe je inzichten kan distilleren uit data en overbrengen met behulp van intuïtieve grafieken en diagrammen.

Niveau Advanced
Type opleiding Klassikaal

Totale prijs *
Leden: € 920
Niet-leden: € 1.110
Partner BZB: € 920
Incompany: op maat, prijzen op aanvraag

* Heeft u recht op subsidies?
* Prijs: prestatie in het kader van permanente beroepsopleiding, vrijgesteld van BTW

Geef ons uw interesse door indien er geen datum beschikbaar is, de geplande datum voor u niet past en/of deze sessie volzet is. Van zodra een vijftal personen ingeschreven zijn op de interesselijst stellen wij u een nieuwe datum voor. Uw inschrijving op de interesselijst is kosteloos en zonder enige verplichting.

Schrijf u in op de interesselijst

Doelgroep

De opleiding richt zich tot alle professionals die veelvuldig in contact komen met rapportages en dashboards en/of deze in de toekomst op een heldere manier willen gebruiken.

Vereiste voorkennis

Advanced: biedt praktijkgerichte toepassingen op de reeds verworven theoretische kennis van de “basic level” opleidingen (uitdieping). Een zekere kennis in het werken met grote datasets is vereist.

Programma

DAG 1:

Definitie en belang van data visualisatie. Fundamenten van data visualisatie.

Het begrijpen van je data. Hoe verwerkt ons brein visuele impulsen  (o.a. Gestalt principes,…).

Opsomming van trends in data visualisatie en raakpunten met meer geavanceerde technieken zoals ge-augmenteerde intelligentie, artificiële intelligentie en advanced analytics.

Gebruikmakend van moderne BI tools en een echte case leren we data visualiseren, transformeren en presenteren.

10 geboden van goed dashboard design. Essentials van functioneel en effectief design. Hoe kies je het juiste formaat en of grafiek?

DAG 2

Data discovery, transformatie en visualisatie in de praktijk.

Hands-on coaching visualisaties en transformaties.

Opsomming van de sleutelcomponenten en fases van een data visualizatie project. Verschillende gradaties van self-service.

Methodologie

Docenten

BOB VAN REETH
Personal development