1. Home › 
  2. › 
  3. › 
  4. Val ik onder de examenverplichting?

Val ik onder de examenverplichting?

Categorie: Examens en bijscholing

Toegang tot het beroep

De financiële wereld evolueert elke dag. De nadruk wordt vandaag meer dan ooit gelegd op financieel advies met een hoge toegevoegde waarde voor de klant. Knowhow ligt aan de basis van het vertrouwen dat centraal staat in jouw klantenrelaties.​​​​​​​ Dit vertrouwen vindt zijn oorsprong in de gereglementeerde uitoefening van het beroep, waarvan de controle en het toezicht gebeurt door de FSMA. Dit houdt in dat je dient ingeschreven te zijn als tussenpersoon ten aanzien van de FSMA.

FSMA-erkenning

Bij Wet van 22 maart 2006 betreffende de bemiddeling in bank- en beleggingsdiensten en de distributie van financiële instrumenten is een wettelijk statuut ingevoerd voor de zogenaamde "tussenpersonen in bank- en beleggingsdiensten". Deze wetgeving is bepaald door de FSMA en kan je hieronder terugvinden.


Download "de volledige wetgeving" (. PDF)

Om jouw inschrijving als “tussenpersoon” te bekomen dien je te voldoen aan een aantal wettelijke voorwaarden die, onder meer, de vereiste beroepskennis verzekeren. De beroepskennis wordt opgedaan door het slagen in een examen. Via het examen in bankbemiddeling biedt Febelfin Academy, als door de FSMA erkend examenverstrekker, je de kans om de vereiste beroepskennis te bekomen.

Je dient op elk afzonderlijk examen een minimum te halen van 60%. Bij het succesvol afronden van jouw examen ontvang je steeds een door de FSMA erkend certificaat. Zo kan je het certificaat toevoegen bij het indienen van jouw FSMA-inschrijvingsdossier.

Beschik je over een masterdiploma of een bachelor diploma in bank- en financiewezen, dan ben je vrijgesteld​​

Raadpleeg hieronder de FSMA lijst met vrijgestelde diplomas.

Download "de lijst met vrijgestelde diplomas" (. PDF)

1/ Je beschikt over een Master diploma? => Je bent vrijgesteld.

Vereiste theoretische kennis:​​​​​​​
- Masterdiploma
OF
- Een daarmee gelijkgesteld diploma toegekend vóór het academiejaar 2004-2005

2/ Je beschikt over een geschikt Bachelor diploma? => Je bent vrijgesteld.

Vereiste theoretische kennis:
Indien het diploma een lessenprogramma omvat van minstens 11 studiepunten technische kennis en 3 studiepunten bedrijfsbeheer of een daarmee gelijkgesteld diploma toegekend vóór het schooljaar 2004-2005. 

3) Je beschikt over een niet geschikt Bachelor diploma of geen Bachelor diploma? => Je bent niet vrijgesteld.

Vereiste theoretische kennis:
Getuigschrift van Hoger Middelbaar Onderwijs + het afleggen van een gespecialiseerd examen in bank- en beleggingswezen (Bankbemiddeling/Wet Willems), erkend door de FSMA.

Je dient het examen in bankbemiddeling af te leggen indien je actief bent als: 


Andere vragen in deze categorie