1. Home › 
  2. › 
  3. › 
  4. Community

Community

We streven ernaar uw preferred learning partner te zijn. Zo proberen we om financieel talent zo goed mogelijk te ondersteunen en onze sector dicht bij de maatschappij te brengen.

The Fin Challenge

Samenwerken als sector om talenten te winnen

De financiële sector is voor talentvolle profielen vaak niet de eerste keuze als branche waarvoor zij willen werken. Als opleidingsexpert voor de financiële sector willen we terug meer diverse talenten aantrekken. Daarom sloegen we de handen in elkaar met de hele sector en lanceerden we de eerste editie van ‘The Fin Challenge’ in september 2019.

The War for Talent 

Niet zozeer de financiële sector, maar eerder media, ICT of farma. Dat is vaak de voorkeurindustrie van afgestudeerd talent. De financiële crisis van ruim tien jaar geleden laat ook op dit vlak nog zijn sporen na.

Onze sector staat dus voor de stevige uitdaging om diverse talenten terug meer aan te trekken, ze in huis op te leiden en ze ook bij ons te houden.

Bootcamp

The Fin Challenge is een tweedaagse bootcamp die heeft plaatsgevonden op 12 en 13 september waarbij 57 medewerkers twee dagen lang hebben gebrainstormd om oplossingen te bedenken.

En meer bepaald oplossingen die een antwoord vormen op de drie volgende uitdagingen: het aantrekken, het opleiden én het behouden van talent voor de financiële sector.​​​​​​​

De kandidaten kozen zelf rond welk van deze drie thema’s ze tijdens de tweedaagse wilden werken. Voor deze drie uitdagingen gingen er 10 teams aan de slag. Telkens ging het om vier deelnemers per groepje en die groepjes zijn divers. We hadden deelnemers van 14 verschillende banken: van de vier grootbanken, middelgrote banken en nichebanken. We kregen vanuit die banken ook diverse profielen. Dus zeker niet enkel HR of rekrutering, maar ook bankiers, it-specialisten en juristen zaten rond de tafel.

Niet enkel digitale skills

Focus van The Fin Challenge lag niet enkel op de zogenaamde digitale profielen. Digitale skills zijn zeker aan de orde, net als andere hedendaagse vereisten zoals ondernemerschap, creativiteit en de specifieke technische kennis.

Telkens werkten medewerkers van financiële instellingen onderling ideeën uit. 

Het geheel gebeurde onder begeleiding van het innovatiebureau The Forge en met behulp van experts uit de financiële wereld.

Hoge verwachtingen

Als Febelfin Academy waren we ons ervan bewust dat één tweedaagse de strijd om talent niet definitief zou beslechten. Maar het ging om bewustwording, en ook zeker: het bundelen van de krachten

De algemene slogan van het initiatief toont aan dat we toch een zekere ambitie hadden: "Let’s win the War for Talent!" Ook al was het de eerste keer dat we iets dergelijk organiseren, onze verwachtingen lagen vrij hoog.​​​​​​​

The outcome

Werden onze verwachtingen ook daadwerkelijk ingelost? Absoluut!

Op het einde van de tweede dag pitchte elk team hun idee voor elkaar en voor een jury met vertegenwoordigers van binnen en buiten de sector.

Heel wat innovatieve, verbluffende ideeën zijn naar boven gekomen zoals een “Undercover Banker” die enkele dagen per jaar vrijwillig zijn steentje gaat bijdragen bij KMO klanten om te weten wat nu de werkelijke (financierings)behoeften zijn.

“The Work Fun Experience” richt zich dan weer op jonge talenten en wil die nog voor het afstuderen reeds aan de sector binden. Door middel van een combinatie van een vakantiejob en een unieke, leuke ervaring  in de financiële sector. Bijvoorbeeld: het bijleren over het innovatieve betaalsysteem tijdens een exclusieve belevenis zoals Tomorrowland.

3 teams werden geselecteerd om hun project verder uit te werken.

Welk team overtuigt de sector?

The War for Talent is nog steeds volop aan de gang!

De voorbije maanden werden de 3 geselecteerde teams van onze Fin Challenge klaargestoomd voor hun laatste pitch! De bedoeling is om de bestuursleden van Febelfin te overtuigen om hun idee verder op niveau van de sector te realiseren. 

AFTERMOVIE

Onze deelnemers aan het woord

Krijg een indruk van ons event en bekijk de aftermovie!

Benieuwd welk team de winnaar wordt? 

People

Hoe zetten we in op uw professionele mobilteit? U krijgt leerervaringen die u klaarstomen voor morgen!