1. Home › 
  2. › 
  3. Innovatie

Innovatie

Al onze nieuwe ontwikkelingen hebben éénzelfde objectief: leren met impact. Leeroplossingen op een toegankelijke manier naar jou brengen maken hier deel van uit! Corona gaf in 2020 de boost voor een versnelde omwenteling van onze digitale transformatie.

Let's go digital!

Digitale versnelling

Waar we bij Febelfin Academy al enkele jaren inspeelden op online opleidingen, kwam de digitale transformatie in 2020 in een stroomversnelling terecht doordat plots bijna alles online moest plaatsvinden.

In totaal zijn 275 verschillende opleidingen opgezet via ons open aanbod, waarvan er 245 online werden gevolgd. Deze kunnen onderverdeeld worden in 2 categorieën: 130 verschillende e-learnings om op eigen tempo te volgen en maar liefst 115 live webinars.

Vooral met de 115 live webinars stonden we voor een uitdaging. Het merendeel van deze opleidingen waren immers voorzien om klassikaal in onze lokalen door te gaan.

Heruitvinding is key

Een instant maar doorgedreven marktanalyse werd voltrokken om de meest veilige, performante en gebruiksvriendelijke video conferencing applicaties te selecteren, en ervoor te zorgen dat deze keuze ook gedragen werd door het merendeel van onze partners en lesgevers.

​​​​​​​Samen met hen hebben we snel geschakeld om de opleidingen in de meest optimale vorm te gieten. 

De kunst is om de technologieën actief te hanteren, zo worden onze klanten de facto een digitale leerervaring rijker.

Tony Ceulemans I Head of Learning & Development I Febelfin Academy

Van technologie naar human experience

Met het technische op punt, kon de aandacht gaan naar het eigen maken van onze klanten met deze applicaties en met het digitaal transformeren van heel ons opleidingsaanbod.

Want waar het mede – en niet in het minste – om gaat bij digitale transformaties zijn de mensen en de processen.

De uitdaging hierbij is de betrokkenheid, de drempel om samen te interageren is immers groter dan in een fysiek leslokaal.

Dit is een proces van continue en stapsgewijze innovatie waar we de hantering van de klassieke video conference features overstijgen door het geïntegreerd gebruik van interactie-ondersteunende applicaties die we ook in 2021 verder zullen ontwikkelen.

Mieke Dhont I Learning & Development Manager I Febelfin Academy

Oplossingsgericht samenwerken

Samen met onze docenten ontwikkelden we leermethodes om dit op te vangen: we betrokken deelnemers via groepswerk in breakout rooms, vroegen hun input via quizvragen en polsten voortdurend naar hun feedback.

Deze dynamiek zit nu volledig verankerd in onze day-to-day activiteiten en we staan vandaag meer dan ooit klaar met hybride leeroplossingen voor onze klanten.

 Experience sharing

Aangepaste leeroplossingen brengen in deze woelige tijden, dat is de verdienste van onze lesgevers! Maar dat gebeurt niet zomaar in 1-2-3. Onze lesgever in asset management, Alexandre Deveen, deelt zijn ervaring met ons hoe hij de switch van klassikaal naar online lesgeven heeft beleefd. Zijn verhaal lees je hier.

Teaching anno 2020 

We zijn 17 maart 2020. Febelfin Academy neemt contact met mij op om te weten of ik bereid ben de cursus "Operations of Financial Institutions" te geven in de vorm van een webinar. De COVID-crisis ligt op ieders lippen en de face-to-face-cursussen worden geschrapt. Het alternatief is de cursus uit te stellen tot een latere datum. De vraag is dus zuiver retorisch.

Veerkracht

We passen ons snel aan in het belang van de klanten. Febelfin Academy traint me in de onbekende wereld van Go-To Webinar en ik neem de instructies zorgvuldig door. De webinar die ik geef, vindt plaats op 1 april. Toeval? ... Gelukkig is de opleiding een succes, dankzij bereidwillige deelnemers en de technische ondersteuning van het Febelfin Academy team.

Leerproces

Ik leer gaandeweg. Ik las pauzes in op regelmatigere basis. En plan ook voldoende interactiviteteit in: opdrachten, oefeningen, e-opzoekingen. Ik ga op zoek naar variatie, met steeds het oog op leren. Tot daar mijn eerste webinar ervaring. Maar het zal niet de laatste zijn. En nu we toch bezig zijn, laten we de technologische hulpmiddelen op de markt eens gaan ontdekken. Opeenvolgende trainingen in Zoom, Teams en Webex. Maar ook netwerk- of veiligheidsbeperkingen kruisen mijn weg en leiden ertoe dat ik een webinar animeer waarbij de camera en het delen van het scherm "uit" staan. Ik spreek en de studenten volgen in hun syllabus. Over interactiviteit gesproken...

New way of teaching... and learning

Gelukkig is deze ervaring éénmalig en kunnen er snel webinars worden georganiseerd met screen sharing, chat mogelijkheden en visuele interactie. Febelfin Academy is hier de voortrekker. Heel motiverend om met zo'n proactieve opleidingspartner te werken! Natuurlijk ontmoeten we elkaar graag in klassikale lessen om ideeën uit te wisselen, feedback te geven en te ontvangen. Maar in de tussentijd, moet je je aanpassen. En dat schept nieuwe leermogelijkheden. Meer hybride. Uitgebreider. Aangepast aan de behoeften van de klanten in een complexe en veranderende wereld.

Als er één ding is dat ik van deze crisis heb geleerd, is het wel het belang van het delen van kennis, ervaring en geleerde lessen. Stop nooit met leren. Stel het heden voortdurend in vraag. Creëer je toekomst.

Alexandre Deveen | Managing Director ACTEIA & Trainer in asset management Febelfin Academy

Smaakt dit naar meer?

Community

Hoe Febelfin Academy ernaar streeft jouw preferred learning partner te zijn?