1. Home › 
 2. › 
 3. Introductie tot "Sustainable Finance"

Voor de bijscholingscyclus die eindigt op 31 december 2023 kan je makkelijk de ‘bijscholingspunten’ (lees voortaan als ‘bijscholingsuren’) afleiden door per bijscholingsdomein de som te maken van de algemene en sectorspecifieke uren. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze FAQ.

Introductie tot "Sustainable Finance"

Ik schrijf mij in

Er zijn diverse redenen waarom “Sustainable Finance” belangrijk voor ons is, het; 

Sustainable Finance, gekend onder Duurzame Financiën, staat steeds hoger op de agenda van de financiële dienstverlening. Klanten vragen erom, de wetgeving vereist het. Bovendien roept de samenleving de financiële dienstensector op om bij te dragen aan een duurzame toekomst. Banken, verzekeraars, private equity en andere marktpartijen worden vanwege hun financieringsrol gezien als cruciale factoren in de transformatie naar een duurzame economie.

Het doel van deze e-learning is dat de deelnemer op inleidend niveau een goed beeld krijgt van waar ESG voor staat, inclusief de context & het concept, het relevante kader en de impact die ESG heeft op bepaalde groepen (banking & insurance). 

Deze cursus biedt een overzicht van een ESG-raamwerk en hoe het het algehele risicobeheer van een bedrijf ondersteunt. Het onderzoekt elk onderdeel in detail en geeft inzicht in hoe ze samenkomen om een bedrijf en zijn belanghebbenden te beïnvloeden. De cursus bespreekt ook hoe te kijken naar bedrijfsbelangen en verwachtingen van de aandeelhouders en hun impact op risico-identificatie en commercieel succes.

 

Niveau Basic
Leervorm E-learning

Totale prijs *

Leden: € 370
Niet-leden: € 415
Partners/ BZB: € 370
Partner PC200 (Cevora): € 235
Incompany: op maat, prijzen op aanvraag

* Heb je recht op een tegemoetkoming of subsidies?
* Prijs: prestatie in het kader van permanente beroepsopleiding, vrijgesteld van BTW

Bijscholingsuren Bank: 6u algemeen
Verzekeringen: 6u algemeen
Consumentenkrediet: 6u algemeen
Hypothecair krediet: 6u algemeen
Compliance: 6u

Bijscholing

Doelgroep

De opleiding kan door verschillende doelgroepen worden gevolgd:

 • medewerkers van banken;
 • medewerkers van verzekeringsmaatschappijen;
 • medewerkers die met beleggingsfondsen werken (fondsen, beheermaatschappij, bewaarder, transferagent, distributeur);
 • compliance personeel;
 • interne auditors;
 • medewerkers van de juridische afdeling;
 • ...

Vereiste voorkennis

Basic level opleiding: deze opleiding vereist geen voorkennis en behandelt de basisprincipes van het onderwerp.

Programma

INHOUD

De E-learning bestaat uit theorie, oefeningen en cases met praktijkvoorbeelden gericht op het leren op een interactieve manier. Deze E-learning geeft je een volledig overzicht aan de hand van 4 modules. Module 1 & 2 (basis) worden aangeboden als een pakket. Module 3A en 3B (advanced) zijn optioneel en kunnen ook afzonderlijk worden genomen.

De prijzen zijn als volgt:

  Prijs leden Prijs niet-leden
Module 1+2+3a+3b €370 €415
Module 1+2 €220 €250
Module 3a of 3b €120 €145

 

 • Module 1 Context en concepten (duurtijd 90 min) (bijscholingsuren: Verzekeringen, Bank, Compliance, Consumentenkredieten, Hypothecaire kredieten 1,5 uur algemeen) (niveau basic)
  • De basisprincipes van ESG worden belicht en besproken. We nemen het EU-actieplan en de EU Green Deal onder de loep. We onderzoeken in detail de regelgevers en het beleid op Europees niveau en de nationale richtlijnen. We bespreken de impact van ESG op de rol van financiële instellingen en de ESG-overwegingen op krediet- en beleggingsbeslissingen. Je maakt kennis met de verschillende termen zoals dubbele materialiteit, fysieke/transitierisico's, OESO, SDG, PRI, SASB, TCFD,...
 • Module 2 Wetgeving en regelgeving (duurtijd 90 min) (bijscholingsuren: Verzekeringen, Bank, Compliance, Consumentenkredieten, Hypothecaire kredieten 1,5 uur algemeen) (niveau basic)
  • Het specifieke regelgevingskader van ESG voor bedrijven en financiële instellingen wordt uitgelegd aan de hand van theoretische inhoud, afgewisseld door interactieve oefeningen. We delen een overzicht van de richtlijnen NFRD, SFRD, CSRD en we gaan dieper in op de term taxonomie. Waar komt de EU-taxonomie vandaan? Wat is de EU-taxonomie? Wie moet hieraan voldoen en tegen wanneer? Wat zijn de vereisten voor de niet-financiële en financiële ondernemingen?
 • Module 3A Impact op de functie van de banksector (duurtijd 90 min) (bijscholingsuren: Verzekeringen, Bank, Compliance, Consumentenkredieten, Hypothecaire kredieten 1,5 uur algemeen) (niveau advanced)
  • We bespreken meer in detail de impact van ESG op de banksector en op jou binnen jouw job. Samen zullen we leren over wat de bankinstellingen voorstellen inzake ESG voor de banksector, hoe ze je job in de banksector beïnvloeden en waarom je rekening moet houden met hun richtlijnen in je financiële beroep. We geven jou ook meer inzicht over hoe beleggers worden beïnvloed door wat er in de wereld van vandaag gebeurt, hoe duurzaamheid is verbonden met kredietportefeuilles, hoe het ESG-beoordelingskader en de scores moeten worden gebruikt en wat de doelstellingen van de integratie van ESG in kredietanalyses zijn.
 • Module 3B Impact op de functie van de verzekeringssector (duurtijd 90 min) (bijscholingsuren: Verzekeringen, Bank, Compliance, Consumentenkredieten, Hypothecaire kredieten 1,5 uur algemeen) (niveau advanced)
  • We bespreken meer in detail de impact van ESG op de verzekeringssector en op jou binnen jouw job. Samen zullen we leren over wat de verschillende regelgevingen voor de sector betekenen en weke invloed ze hebben op jouw job in de verzekeringssector. Je komt meer te weten over de Solvabiliteit II-richtlijn, wat de EIOPIA adviseert als autoriteit, welke instrumenten je kan gebruiken om klimaatrisico's in verzekeringen te beheren en waar je nog meer rekening mee kan houden om ESG-risico's in de verzekeringssector te beperken.

Elke module heeft een geschatte duurtijd van 90 minuten en bestaat uit een mix van video, theorie, oefeningen en vragen. 

Module 3A en 3B bevatten grotendeels overkoepelende informatie en worden afhankelijk van de klemtoon op het domein bank of verzekeringen apart aangeboden.

PRAKTISCHE INFORMATIE

 • Totale duur van alle modules: 6 uur
 • Uren per (sub)module: 1,5 uur

De E-learning bevat video- en audiofragmenten (zonder ondertitels).

Module 1 & 2 worden aangeboden als een pakket. Module 3A en 3B zijn optioneel en kunnen ook afzonderlijk worden genomen.  Module 3A en 3B bevatten overkoepelende informatie en worden afhankelijk van de klemtoon op het domein bank of verzekeringen apart aangeboden.

De test voor elke module aan het einde van de cursus bestaat uit meerkeuzevragen (geen giscorrectie). Voor een voldoende resultaat moet je ten minste 60% voor elke module behalen. Als je slaagt, ontvang je het certificaat waaruit blijkt dat je de test met succes hebt afgelegd en dat je over de vereiste technische kennis beschikt. Je beschikt over twee pogingen om te slagen.

Registratie informatie:

 • Je schrijft je in voor deze E-learning cursus via de knop "Inschrijven" .
 • In de laatste stap van het registratieformulier kan je ervoor kiezen om online of per bankoverschrijving te betalen. Zodra je een bevestiging van deze registratie hebt ontvangen, sturen wij jou een factuur per e-mail.
 • Na betaling bevestigen wij jouw inschrijving en ontvang je een e-mail met een activatielink naar de E-learning cursus.

Methodologie

Een ‘E-learning’ is 100% zelfstudie. Je logt individueel in op het MyFA leerplatform en verwerkt op eigen tempo leerinhoud die je aangeboden wordt via een interactieve presentatie. Je kan deze online training volgen waar, wanneer en zo vaak je maar wil. Het lesmateriaal bestaat uit een digitale format met tekst, video, afbeeldingen, animaties, testvragen en/of verwijzingen naar relevante documenten en/of websites.Opleidingsmateriaal:  

 • Interactieve module