1. Home › 
  2. The Fin Challenge

The Fin Challenge

The Fin Challenge is een tweejaarlijkse hackathon waar finance professionals samen op zoek gaan naar antwoorden op uitdagingen waar de financiële sector mee geconfronteerd wordt. Het is een unieke combinatie tussen een top-notch opleiding en een strategische oefening waar de hele sector inspiratie en concrete acties uit kan halen.

Wie kan deelnemen aan The Fin Challenge?

Idealiter komen deze collega’s uit verschillende regionen van de bank: front-office medewerkers, maar evenzeer van legal, risk, marketing, hr, … . Ervaren/onervaren, mannelijk/vrouwelijk, bedienden/kader/directie. Hoe diverser, hoe beter, de enige voorwaarde is dat de deelnemers er zelf zin in hebben om samen naar gemeenschappelijke oplossingen te zoeken voor deze sectorbrede uitdaging. 

Hoe deelnemen?

De werkgever selecteert maximum 5 medewerkers om deel te nemen aan The Fin Challenge. Deelname is gratis. De werkgever bezorgt persoonsgegevens, e-mailadres en functie aan Bart Corthouts

Hoe verloopt The Fin Challenge?

Je krijgt de unieke gelegenheid om samen met anderen uit onze sector gedurende 2,5 dagen deze uitdaging aan te pakken. Gewapend met een scalpel en vergrootglas ga je aan de slag om de essentie van de uitdaging te ontleden en je oplossing voor te stellen. Maar we laten je niet zomaar over aan hun lot. Je krijgt een actieve coaching en leert brainstorm-, selectie- en presentatietechnieken waarmee je niet alleen tijdens deze challenge voordeel doet maar op lange termijn kan blijven gebruiken en toepassen in je dagelijkse werk.

Een professionele jury selecteert op het einde het winnende idee en team. Alle ideeën worden bovendien verzameld in een white paper waar zowel de financiële sector als elke individuele bank mee aan de slag zal kunnen gaan.

Waarom als instelling deelnemen?

Editie 2023 - 2024 : Nieuwe bancaire business modellen

Wie gepassioneerd is door al wat beweegt in de financiële sector filosofeert wel eens over hoe de dingen anders, beter, efficiënter of duurzamer aangepakt zouden worden. Mensen die dagelijks actief zijn in het werkveld hebben ook dikwijls een goede, praktische kijk op de dingen. De interactie met experts en theoretische inzichten levert dan interessante inzichten -en soms ook vuurwerk...- op. 

Hoog tijd dus om de unieke vakkennis en ervaring van onze financiële professionals verder aan te scherpen, uit te dagen en in te zetten in ieders belang!  ​​​​​​​Op 5 en 6 oktober 2023 gaat daarom de 3de editie van de Fin Challenge door. 

Thema van dit jaar is 'Nieuwe bancaire businessmodellen'. We willen samen met diverse experts en ervaringsdeskundigen onderzoeken hoe de bank van morgen er zou moeten uitzien op commercieel en organisatorisch gebied. Welk verkoopmodel hanteren we in de toekomst, welke rol speelt duurzaamheid en welke skills hebben we nodig om deze toekomst vorm te geven? Onze professionals worden tijdens deze oefening professioneel begeleid. Zij leren o.a. brainstormen, presenteren, plannen en feedback geven.

Lees de whitepaper 'Nieuwe bancaire businessmodellen'


Editie 2021-2022: Anti-Money Laundering

Als je morgen aan een willekeurige collega vraagt wat het grootste obstakel is in zij/haar dagelijkse job, wat zal die dan antwoorden? Juist: alles wat te maken heeft met AML, regelgeving en compliance.

En begrijpelijk, compliance regels maken het voor onze sector ingewikkeld. Het vertraagt de business en de procedures die we moeten volgen zijn complex. Tegelijkertijd verwacht de regelgever wel dat wij haar regels secuur toepassen. Onze front-office en back-office medewerkers moeten hun beste speurderskwaliteiten naar boven halen. Zoals een detective met de nodige precisie een plaats delict moet ontleden, zo vraagt de regelgever dat onze medewerkers met eenzelfde nauwkeurigheid de geldstromen van de klanten gaan analyseren, rapporteren en bewaren

We zitten in onze sector met andere woorden met een “Damned if you do, damned if you don’t” situatie.

Hier willen we iets aan doen en daarom organiseert Febelfin Academy dit jaar voor de tweede maal een Fin Challenge met deze keer als thema ‘Compliance’. De uitdaging? Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat alle medewerkers in onze sector de compliance regelgeving liefdevol gaan omarmen.


Fin Challenge Aftermovie 2019: