1. Home › 
  2. › 
  3. › 
  4. De ESG-uitdagingen voor de financiële sector in 2025

De ESG-uitdagingen voor de financiële sector in 2025

, Duurzaamheid

2025 vormt een kantelpunt voor duurzaamheid in het bedrijfsleven, en zeker binnen de financiële sector. Terwijl de EU haar regelgevend kader vereenvoudigt om administratieve lasten te verlichten, blijft de klimaat- en maatschappelijke druk onverminderd groot. In deze context ligt de echte uitdaging voor financiële instellingen niet langer enkel in het naleven van rapporteringsverplichtingen, maar in het fundamenteel transformeren van hun model. Jeremy Chenoy, Director Sustainability bij Deloitte Belgium, licht voor ons de belangrijkste evoluties in ESG-regelgeving toe, evenals de implementatie-uitdagingen en toekomstige ontwikkelingen.

Jeremy Chenoy, welke recente of komende ESG-regelgevingen hebben volgens jou de grootste impact op de financiële sector?


2025 is een sleuteljaar voor duurzaamheid in het bedrijfsleven. Geconfronteerd met economische onzekerheid en geopolitieke spanningen probeert de Europese Unie de lasten te verlichten en tegelijk koers te houden richting haar klimaatdoelstellingen. Het is in die context dat het Omnibus Sustainability Package is ontstaan: een initiatief dat de rapporteringsverplichtingen wil vereenvoudigen en harmoniseren.

Dit wetgevend pakket raakt aan drie belangrijke stukken regelgeving: de CSRD, de CSDDD en de Europese taxonomie. Doel is om het aantal vereiste datapunten te beperken en het toepassingsgebied voor bepaalde entiteiten te verkleinen. Aangezien 2025 het eerste rapporteringsjaar is voor grote beursgenoteerde ondernemingen, hebben veel spelers vandaag moeite om de concrete implicaties van deze aanpassingen volledig te doorgronden.

De échte uitdaging ligt vandaag in het overstijgen van loutere compliance. ESG-doelstellingen moeten geïntegreerd worden in een langetermijnstrategie, met transformatieprogramma’s, op wetenschap gebaseerde doelstellingen en innovatieve producten die de weg effenen naar een net zero-toekomst.

Welke valkuilen of belemmeringen zie je in de dagelijkse toepassing van ESG-criteria binnen financiële instellingen?


De integratie van ESG-verplichtingen verandert operationele modellen fundamenteel. De eerste uitdaging is technologisch: instellingen moeten hun datasystemen en compliancekaders verbeteren om duurzaamheid in elk aspect van hun werking te verankeren.

Dit houdt bijvoorbeeld in dat ESG-risico’s moeten worden geïntegreerd in krediet-, markt- en operationele risicoberekeningen, wat uiteindelijk ook impact kan hebben op kredietverlening en vereiste kapitaalbuffers.

Een ander kritiek punt is de datakwaliteit. Instellingen verkennen externe databronnen, zetten gespecialiseerde ESG-tools in en experimenteren met AI-toepassingen. Enkel door technologie en data doeltreffend te combineren, kunnen tastbare resultaten worden geboekt.

In dat kader zien we een opmars van strategische partnerships met technologiebedrijven, die niet langer worden gezien als gewone leveranciers, maar als echte transformatiepartners. Zulke samenwerkingen maken de implementatie mogelijk van gerichte oplossingen rond dataverzameling, ESG-analyse of verantwoord ondertekenen.

Hoe zie je het ESG-regelgevend kader evolueren op middellange termijn?


Zoals bij elke mondiale beweging bevinden ESG-agenda’s zich momenteel in een herijkingsfase. Na een golf van regelgevende initiatieven geïnspireerd door het Akkoord van Parijs, bevinden we ons nu in een periode van consolidatie. Dat betekent geen terugtrekking, maar een poging om ambities beter af te stemmen op de werkelijke capaciteit van instellingen.

Op middellange termijn zal ESG evolueren van risicobeheersing naar een strategische hefboom: het zal innovatie, productontwikkeling, circulariteit en decarbonisatie aansturen.

Instellingen die verder durven kijken dan rapportering en deze verplichtingen weten om te buigen tot opportuniteiten, zullen een duidelijk concurrentievoordeel hebben. Op voorwaarde dat ze vandaag handelen, want de maatschappelijke en ecologische transitie laat geen ruimte meer voor afwachten.

Introductie tot "Sustainable Finance"

Delen

Opleiding & Finance: what's new?

De ESG-uitdagingen voor de financiële sector in 2025

2025 vormt een kantelpunt voor duurzaamheid in het bedrijfsleven, en zeker binnen de financiële sect...

Lees meer

Respect op de werkvloer: bouwstenen voor een positieve organisatiecultuur

Voelt jouw werkomgeving altijd respectvol aan? Of merk je, net als velen, dat het soms toch wat wrin...

Lees meer

Fin Challenge 2025: De financiële sector als motor voor duurzaamheid

Op 3 en 4 april 2025 vond in Brussel de vierde editie van de Fin Challenge plaats, een initiatief va...

Lees meer