1. Home › 
  2. › 
  3. › 
  4. Nieuw in het opleidingsaanbod - najaar 2024

Nieuw in het opleidingsaanbod - najaar 2024

, Algemeen

Met de zomer voor de deur geven we je graag nog ons opleidingsaanbod mee voor dit najaar. De focus ligt op compliance, AI en good governance. We nodigen je uit om nu al te bekijken welke opleidingen bij jouw professionele en/of persoonlijke groei-ambities passen, nieuwe topics te ontdekken en je opleidingsagenda voor het najaar al praktisch in te plannen.

Compliance blijft cruciaal.

Als financiële sector moeten we voldoen aan steeds striktere regelgeving met oog op transparantie en klantenbescherming. Banken en verzekeraars intensiveren daarom hun compliance-programma’s en zetten geavanceerde tools in om transacties te monitoren en verdachte activiteiten te rapporteren. Denken we daarbij bijvoorbeeld aan de wetgeving waarmee crypto-assets binnen de EU gereguleerd worden, Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA). Deze wetgeving wil investeerders beschermen en de integriteit van de financiële markten waarborgen.  Daarnaast wordt er steeds meer nadruk gelegd op het waarborgen van de dataprivacy en cybersecurity, bijvoorbeeld door de invoering van de Digital Operational Resilience Act (DORA).

Artificiële Intelligentie verandert de financiële sector ingrijpend.

In de financiële sector wordt AI ingezet voor een breed scala aan toepassingen, van klantenservice en kredietbeoordeling tot risicomanagement en fraudedetectie. Met AI analyseren we grote hoeveelheden data en herkennen we patronen die menselijke analisten vaak ontgaan. Deze technologieën verbeteren niet alleen onze efficiëntie, maar ook de nauwkeurigheid van onze financiële beslissingen. De implementatie van AI roept echter ook ethische vragen op. De aankomende 'AI-act', met duidelijke richtlijnen en toezicht, zal hierop een antwoord bieden. Als spelers binnen de financiële sector doen we er goed aan om ons hierop voor te bereiden.

Good governance wordt een essentiele schakel binnen ESG-beleid.  

Naarmate bedrijven verantwoording moeten afleggen over hun ESG-beleid (Environmental, Social, and Governance) wordt ook de manier waarop we dat beleid in z’n geheel aanpakken, governance, meer en meer in vraag gesteld. Investeerders willen transparantie over de manier waarop bedrijven bijdragen aan duurzame ontwikkeling en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Financiële instellingen moeten daarbij niet alleen hun eigen interne processen onder de loep nemen, maar ook die van hun partners en zelfs hun klanten. Dit vereist een holistische benadering van governance.  Vanaf 2024 zijn, als gevolg van de Europese richtlijn ‘Corporate Sustainability Reporting Directive’ (CSRD), beursgenoteerde bedrijven en grote ondernemingen verplicht om verslag uit te brengen over hun duurzaamheidsbeleid en -prestaties.  

De combinatie van striktere compliance-eisen, de opkomst van AI en de nadruk op ‘good’ governance nodigt financiële instellingen uit om hun processen en strategieën te evalueren en indien nodig aan te passen. Organisaties die deze trends effectief en tijdig omarmen, zullen een betere uitgangspositie hebben om tegelijk concurrentieel te zijn én het vertrouwen van al hun stakeholders te behouden. Het hoeft geen betoog dat financiële professionals die ‘mee’ zijn met deze trends, van goudwaarde (zullen) zijn voor hun organisatie en het groeitraject waar deze de komende jaren mee zal geconfronteerd worden.            

Opleiding speelt hierin een sleutelrol. We nodigen je dus van harte uit om het opleidingsaanbod te verkennen en jezelf een opleiding cadeau te doen!

Febelfin Academy helpt je hierbij graag op weg. Voor algemene info over ons aanbod of meer specifieke vragen over opleidingen kan je terecht bij Martin Haegheman. Indien je graag een opleiding organiseert op maat van jouw team of jouw organisatie, dan bekijkt Ingrid Goris samen met jou de mogelijkheden.

Ontdek ons opleidingsaanbod en schrijf je in!

Delen

Opleiding & Finance: what's new?

3 opleidingen rond AI om efficiënter te werken

Artificiële intelligentie is de volgende game changer voor de financiële sector. ‘Artificiële intell...

Lees meer

5 cruciale trends over leren in de financiële sector

Hoe meer verplichte opleidingen medewerkers moeten volgen, hoe minder overtuigd ze zijn van het nut ...

Lees meer

Nieuw in het opleidingsaanbod - najaar 2024

Met de zomer voor de deur geven we je graag nog ons opleidingsaanbod mee voor dit najaar. De focus l...

Lees meer