1. Home › 
  2. › 
  3. › 
  4. Volg het CESGA- programma en word top-notch ESG- expert.

Volg het CESGA- programma en word top-notch ESG- expert.

, Duurzaamheid

ESG staat voor ‘Environmental, Social & Governance’ en verwijst naar de duurzaamheidscriteria die een leidraad moeten zijn voor elke onderneming. Door het identificeren en meten van ESG risico’s en opportuniteiten werkt een onderneming bovendien niet alleen aan duurzaamheid, dit levert ook duidelijke economische en sociale voordelen op voor de organisatie. Nu ESG-rapportage voor financiële instellingen verplicht is, zal dit standaard geïntegreerd moeten worden in de financiële rapportage. Ook al werd het regelgevend kader inmiddels gedefinieerd, toch blijven veel (praktische) vragen nog onbeantwoord.

Het Certified ESG Analyst® (CESGA) programma is een initiatief van EFFAS, de European Federation of Financial Analysts Societies. Via de samenwerking met ABAF/BVFA, exclusief EFFAS-lid voor België, kan Febelfin Academy deze high-level opleiding nu ook aan Belgische financiële professionals aanbieden.


Een high level programma opgesteld op Europees niveau

Het CESGA- programma werd opgesteld door een groep van Europese experten en behandelt alle relevante ESG- aspecten zoals data, ESG-rapportage en -regelgeving en de verschillende asset classes waarbij ESG van belang is. Het omvat ook een hoofdstuk ‘Due Diligence’ waarin studenten concrete tips krijgen om de ESG-waardering systematisch te benaderen en onmiddellijk te kunnen toepassen in de praktijk.

Het programma is onderverdeeld in 10 modules en omvat 70 à 100 uur zelfstudie. Alle modules kunnen 100% online gevolgd worden en zijn op elk moment up-to-date. EFFAS lanceerde in oktober 2021 de CESGA 3.0, een grondige update van het programma waarin de volledige syllabus en programma-inhoud werden herbekeken en aangepast met de meest recente informatie op dat moment beschikbaar. Bovendien werden de presentaties verrijkt met nieuw videomateriaal dat de leerstof ondersteunt en verduidelijkt.

Voor meer informatie verwijzen we graag naar de CESGA-brochure.


Al meer dan 2200 CESGA-houders wereldwijd

Het CESGA-programma wordt wereldwijd aangeboden in 63 landen. Eind 2021 kon EFFAS, sinds de lancering in 2018, al meer dan 2200 CESGA-certificaten overhandigen. Steeds meer grote bedrijven, zoals Edmond de Rothschild AM, Groupe Société Générale, Santander Asset Management,… kiezen er bovendien voor om hun medewerkers via het CESGA-programma in ESG te bekwamen.

Ook in België wint het programma aan belang en kunnen, sinds de lancering begin 2021, al 20 kandidaten zich de trotse houder van het CESGA-certificaat noemen.

Momenteel kan je in België alleen op individuele basis inschrijven. Naar analogie met de andere Europese EFFAS-leden zal het CESGA-programma binnenkort ook worden opengesteld voor bedrijven die hun teams willen opleiden in ESG. Hierover zal kortelings nog worden gecommuniceerd door zowel ABAF/BVFA als Febelfin Academy.


Wil jij ook een CESGA- certificaat behalen?

Wil je je bekwamen in ESG en mee deel uitmaken van de CESGA-community? EFFAS organiseert vier online examens per jaar. Via Febelfin Academy kan je je alvast inschrijven voor het examen in september 2022. Inschrijvingen voor de examens in december 2022 en maart 2023 worden zes maand voor de effectieve examendatum geopend.

We vermelden ook graag dat ABAF/BVFA tevens het Certified European Financial Analyst® (CEFA) programma aanbiedt, dat zich richt tot de brede groep van financiële professionals, zoals analisten, CFOs, vermogensbeheerders,…. Sinds 2022 werd in dit programma een module toegevoegd die specifiek gewijd is aan ESG.

Voor meer informatie omtrent de CESGA en CEFA programma’s kan je terecht op de website van ABAF/BVFA (info@abaf-bvfa.be) of bij isabelle.meulemeester@febelfin-academy.be.
“De CESGA-opleiding heeft me een kader gegeven om bedrijven vanuit een andere hoek te analyseren en te onderzoeken. De opleiding heeft ook geholpen bij het formuleren van de duurzaamheidsinvesteringsstrategie bij Accuro Wealth-adviseurs.”

Opleiding & Finance: what's new?

De Fin Challenge 2023 onderzoekt nieuwe bancaire business modellen

Ben je gepassioneerd door al wat beweegt in onze sector, hou je van een uitdaging en filosofeer je w...

Lees meer

Kredieten en duurzaamheid : de laatste stand van zaken

Wat moet je als kredietbemiddelaar nu eigenlijk weten over duurzaamheid en ‘groene kredieten’ om een...

Lees meer

538b28b7-fe6b-4aed-9b37-3eb146361e71

Kruip in de huid van een witwascrimineel en ontmasker witwaspraktijken!

Wie zijn ze, wat doen ze en hoe kunnen we ze een stapje voor blijven? Wie in de financiële sector wi...

Lees meer