1. Home › 
  2. › 
  3. › 
  4. Kruip in de huid van een bankier en ontdek de financiële wereld!

Kruip in de huid van een bankier en ontdek de financiële wereld!

, Retail Banking

Via een banksimulatiespel studenten laten ontdekken hoe het er in de financiële sector écht aan toe gaat en hen zo warm maken voor een job in finance. Dat is de ambitie van The Fin Competition, een wedstrijd met Belgische hogescholen en universiteiten waarbij teams het tegen mekaar opnemen. De inzet? De beste fictieve bank van België uitbouwen!

 ‘We willen het bedrijfsleven en de academische wereld dichter bij mekaar brengen en studenten écht laten proeven van het reilen en zeilen binnen de financiële wereld’, zegt Ann Vanlommel, CEO  Febelfin  Academy, het competentiecentrum voor de financiële sector. Febelfin Academy organiseert samen met sectorfederatie Febelfin in 2023 voor de 4de keer de Fin Competition. 

Tijdens de competitie, die loopt tussen oktober en november kruipen studenten in de huid van een bankier. Ze moeten, net als de CEO en het directiecomité binnen een bank, beslissingen nemen over rentevoeten, kredietportefeuilles, vermogensbeheer, beleggingsfondsen, HR-management en marketing. Ze moeten daarbij rekening houden met bv de vereisten van duurzaamheid en compliance.  Elke beslissing heeft een invloed op de winst, de klanttevredenheid, de evaluatie van de bank door de regelgever of de aantrekkelijkheid als werkgever. De studenten worden daarbij begeleid door coaches uit hun eigen hogeschool of universiteit en door experts uit het werkveld. Elke hogeschool en universiteit mag, na 7 spelrondes, hun ‘beste’ team afvaardigen naar de finale. Deze teams strijden uiteindelijk tijdens een groots opgezet live-event in Brussel voor de trofee van beste fictieve bank van België. 

Hogescholen én universiteiten 

Tijdens de vorige editie van The Fin Competition namen studenten uit campussen van 13 Belgische hogescholen deel aan de competitie. De 300 deelnemende studenten waren toen allemaal 3de bachelors bank- en financiewezen. Dit jaar mikt Febelfin Academy voor het eerst ook op universiteitsstudenten. ‘Hun opleiding is vooral gericht op theoretische kennis. Voor hen is deze competitie de uitgelezen kans om praktijkervaring op te doen en aan den lijve te ervaren wat het betekent om bankier te zijn’, zegt Bart Corthouts, verantwoordelijke voor de sectorale initiatieven bij Febelfin Academy. ‘Banken kunnen jongeren met een universitaire achtergrond goed gebruiken. Handelsingenieurs, TEW’ers, rechtenstudenten, burgerlijk ingenieurs, taalkundigen en psychologen kunnen boeiende jobs vinden binnen de banksector’. 

Smeerolie 

Volgens de meest recente cijfers telt de financiële sector zo’n 53.000 werknemers. En dat cijfer houdt nog niet eens rekening met de 24.000 mensen die werken in de verzekeringssector en bij pensioenfondsen. Daarmee is de financiële sector een belangrijke sector met heel wat impact, waar maatschappelijke veranderingen zich sterk manifesteren. ‘De sector staat voor heel wat uitdagingen’, zegt Ann Vanlommel. ‘Digitalisering, doorgedreven regelgeving en de roep naar duurzaamheid hebben de sector in een stroomversnelling gebracht. Bovendien verwacht de sector binnen dit en 15 jaar een grote uitstroom van ervaren medewerkers die het einde van hun loopbaan bereiken. Financiële instellingen hebben dus nood aan heel wat gemotiveerde medewerkers die over de vaardigheden beschikken die banken nodig hebben om hun uitdagingen voor de toekomst aan te pakken.’ 

Tegelijkertijd stellen onderwijsinstellingen en de financiële sector vast dat nog onvoldoende studenten kiezen voor een carrière in de financiële sector. ‘En dat is jammer, want de sector is één van de steunpilaren van onze economie’, zegt Ann Vanlommel. Daarmee verwijst zij naar de kerntaak van banken: spaargelden omzetten in kredieten. Gezinnen, ondernemingen en overheden gebruiken die kredieten om grote investeringen te financieren, wat nieuwe impulsen geeft aan de economie. Het is omwille van dat mechanisme dat de financiële sector weleens wordt omschreven als de smeerolie van de economie. 

Perceptie 

Ondanks het maatschappelijk belang van de financiële sector, kampen banken nog te vaak met een perceptieprobleem. Bart Corthouts: ‘Studenten hebben nog te vaak het idee dat de financiële sector oubollig is. Als ze denken aan een bank, dan zien ze meteen een loketbediende voor zich. Maar dat beeld is volledig achterhaald. Ik merk dat studenten vaak heel verbaasd zijn wanneer ze merken dat banken heel actieve spelers zijn op innovatieve technologische domeinen zoals blockchain, artificiële intelligentie en zelfs de metaverse. Ook dat is de financiële sector.’ 

Daarbovenop is de financiële sector een van de koplopers als het gaat om duurzaamheid. Financiële instellingen zijn niet alleen heel erg begaan met hun eigen duurzaamheid, maar ze proberen daarnaast een zo positief mogelijke impact te hebben op de maatschappij door ook duurzame keuzes te maken in de kredieten die ze verstrekken of de beleggingsportefeuilles die ze beheren. ‘Veel jongeren dromen van een job met een positieve impact op zowel de samenleving als het klimaat. Daarbij denken ze niet meteen aan de financiële sector. Dat is jammer, want de sector bevindt zich op het kruispunt van alle evoluties die bijdragen aan een betere wereld’, besluit Bart Corthouts. 

De prijzenpot van ‘The Fin Competition’ 

Febelfin Academy organiseert in 2023 voor de 4de keer de ‘Fin Competition’. Vorig jaar namen 300 studenten deel, allemaal 3de bachelors bank- en financiewezen. Net zoals bij de vorige editie is er een mooi prijzenpakket. De winnaars worden letterlijk én figuurlijk klaar gestoomd voor de grote ‘sprong in finance’.  Zij krijgen een opleiding personal branding en styling.  De top-3 teams maken ook letterlijk een spannende sprong, zij gaan samen met hun coaches skydiven! Alle deelnemende studenten krijgen een erkend Febelfin Academy certificaat.  De competitie wordt ook ondersteund door onze minister van financiën.   

Ben je benieuwd hoe de Fin Competition praktisch georganiseerd wordt? Overweeg je om mee te doen maar heb je nog vragen? Of ben je overtuigd en wil je je meteen inschrijven?  Neem dan een kijkje op www.fincompetition.be of neem contact op met martin.haegeheman@febelfin-academy.be. Hij bezorgt je graag meer informatie en regelt samen met jou de inschrijving van je team of je organisatie. 

Delen

Opleiding & Finance: what's new?

Zelfsturing bij opleidingen, een win/win voor alle betrokkenen

Door zelfsturing krijgen de deelnemers het heft in handen en kunnen flexibel een datum inplannen, d...

Lees meer

3 opleidingen rond AI om efficiënter te werken

Artificiële intelligentie is de volgende game changer voor de financiële sector. ‘Artificiële intell...

Lees meer

5 cruciale trends over leren in de financiële sector

Hoe meer verplichte opleidingen medewerkers moeten volgen, hoe minder overtuigd ze zijn van het nut ...

Lees meer