1. Home › 
  2. › 
  3. › 
  4. Niet-financiële risico’s: een groeiende uitdaging voor de banken?

Niet-financiële risico’s: een groeiende uitdaging voor de banken?

, Risk, Finance & Treasury

Lange tijd werd de nadruk gelegd op krediet- en marktrisico’s, maar nu is er een verschuiving naar niet-financiële risico’s door veranderingen in de businessmodellen. Om deze nieuwe risico’s de baas te kunnen, moet het risicobeheer van banken grondig worden herzien. Onze nieuwe Masterclass in risk management legt de nadruk op de updates en de nieuwe uitdagingen in het niet-financiële risicobeheer.

Banken zijn het gewoon om in het kader van hun businessmodel financiële risico’s te nemen en hebben sinds de financiële crisis hun risicobeheer aanzienlijk aangescherpt. Een geïntegreerd kader voor zowel financiële als niet-financiële risico’s is tegenwoordig van fundamenteel belang om weloverwogen beslissingen te nemen en om organisaties aan te sturen in een onzekere en steeds veranderende wereld.

Dit jaar zal de Masterclass in risk management zich concentreren op enkele nieuwe uitdagingen voor het niet-financiële risicobeheer. Er wordt een degelijke update over de grote vraagstukken en ontwikkelingen gegeven, met name over talentrisico's, IT-risico’s & de schending van gegevens en modelrisico's.

Talentrisico's

Het is duidelijk dat de financiële sector het niet gemakkelijk heeft om de beste en knapste koppen aan te trekken, op te leiden en te behouden door de concurrentie vanuit andere sectoren. Senior risk managers waarschuwen al geruime tijd dat de sector moeite heeft om de beste en meeste pientere afgestudeerden uit de financiële wereld aan te werven nu de concurrentie van technologiebedrijven toeneemt. Waarom is dit belangrijk voor een risicobeheerder? Betekent dit dat risicobeheerders hun vaardigheden in aanwerving, selectie ... moeten opkrikken? U ontdekt het in de masterclass.

IT-risico’s & schending van gegevens

IT-storingen, of die nu te wijten zijn aan een cyberaanval of aan de eerder alledaagse menselijke fouten of tekortkomingen van verouderde hardware, worden door hogere operationele risicobeoordelaars beschouwd als de grootste bedreiging voor financiële dienstverleners voor 2018. Het staat als een paal boven water dat bescherming moet worden geboden tegen de gekende risico’s, zoals ddos-aanvallen. Wat ons nog meer zorgen baart, zijn de moeilijker in te schatten cyberbedreigingen en fysieke bedreigingen voor netwerken van bedrijven. Malware, menselijke fouten en eenvoudige hardwareproblemen kunnen even verlammend zijn en een verlies van operationele functionaliteit veroorzaken.

Modelrisico's: Machine learning vs. meer wetgevingsinitiatieven

Uit een enquête van risk.net is gebleken dat modelrisico's tot de tien grootste risico’s voor 2018 behoren, een weerspiegeling van de toenemende regelgevende taak die terechtkomt op de schouders van de modelontwerp- en validatieteams van banken in enkele belangrijke rechtsgebieden. Het zinspeelt ook op de mogelijke kostprijs van fouten, mochten banken een vergissing maken.

De schijnbare stijging van modelrisico's bij banken komt net op het moment waarop de vrijheid van banken om interne modellen te gebruiken voor de berekening van het toetsingsvermogen wellicht zwaar zal worden ingeperkt door Bazel III, dat modeluitkomsten gedeeltelijk terugdringt tot de kapitaalcijfers die worden verkregen met behulp van een gestandaardiseerde aanpak, of volledig zal worden tenietgedaan in het geval van Pillar 1-berekeningen voor operationele risico’s.

Feit is dat de besluitvorming nagenoeg volledig zal worden geautomatiseerd op basis van nieuwe big data en kunstmatige intelligentie. Welke risico’s zijn verbonden aan een model van geautomatiseerde beslissingen? Welke risico’s zijn verbonden aan data-analyse?

"De banksector kent momenteel diepgaande technologische veranderingen. Financiële instellingen beschikken over enorme hoeveelheden gegevens die steeds sneller en efficiënter gebruikt kunnen worden. Het wordt duidelijk dat deze ontwikkelingen nieuwe kansen, maar ook risico’s met zich meebrengen. Deze risico’s moeten worden begrepen en actief worden aangepakt. We kijken uit naar een interactief debat tijdens de masterclass van 28 november."
Gastsprekers Masterclass in risk management I Koenraad D’Hondt, Director, & Robert Van der Eijk, Executive Vice President I Capgemini

Geïnteresseerd?

Werkt u op een risk management afdeling van een financiële organisatie? Dan is deze praktische masterclass precies wat u nodig hebt. Deze opleiding wordt in het Engels gegeven. Kom met ons meevolgen op 28 november! 

Delen

Opleiding & Finance: what's new?

Nieuw in het opleidingsaanbod - najaar 2024

Met de zomer voor de deur geven we je graag nog ons opleidingsaanbod mee voor dit najaar. De focus l...

Lees meer

Ik laat compliance medewerkers nadenken over communicatie

Binnen het opleidingstraject “Qualified Operational Compliance Professional” is er ook aandacht voor...

Lees meer

Evoluties in betalingsverkeer, wat moet je weten?

Nieuwe regelgeving, technologische innovaties, veranderende consumentenverwachtingen en economische ...

Lees meer