1. Home › 
  2. › 
  3. › 
  4. Val ik onder de examenverplichting in bankbemiddeling?

Van 29 april tot en met 1 april 2024 zijn onze kantoren gesloten en zijn wij niet telefonisch bereikbaar. Op 2 april 2024 staan we opnieuw tot je dienst.

Val ik onder de examenverplichting in bankbemiddeling?

Toegang tot het beroep

De financiële wereld evolueert elke dag. De nadruk wordt vandaag meer dan ooit gelegd op financieel advies met een hoge toegevoegde waarde voor de klant. Knowhow ligt aan de basis van het vertrouwen dat centraal staat in jouw klantenrelaties.​​​​​​​ Dit vertrouwen vindt zijn oorsprong in de gereglementeerde uitoefening van het beroep, waarvan de controle en het toezicht gebeurt door de FSMA. Dit houdt in dat je dient ingeschreven te zijn als tussenpersoon ten aanzien van de FSMA.

FSMA-erkenning

Bij Wet van 22 maart 2006 betreffende de bemiddeling in bank- en beleggingsdiensten en de distributie van financiële instrumenten is een wettelijk statuut ingevoerd voor de zogenaamde "tussenpersonen in bank- en beleggingsdiensten". Deze wetgeving is bepaald door de FSMA en kan je hieronder terugvinden.

Download "de volledige wetgeving" (. PDF)

Om jouw inschrijving als “tussenpersoon” te bekomen dien je te voldoen aan een aantal wettelijke voorwaarden die, onder meer, de vereiste beroepskennis verzekeren. De beroepskennis wordt opgedaan door het slagen in een examen. Via het examen in bankbemiddeling biedt Febelfin Academy, als door de FSMA erkend examenverstrekker, je de kans om de vereiste beroepskennis te bekomen.

Vereiste theoretische kennis:
Getuigschrift van Hoger Middelbaar Onderwijs + het afleggen van een gespecialiseerd examen in bank- en beleggingswezen (Bankbemiddeling/Wet Willems), erkend door de FSMA.

Je dient het examen in bankbemiddeling af te leggen indien je actief bent als: 

Je dient op elk afzonderlijk examen een minimum te halen van 60%. Bij het succesvol afronden van jouw examen ontvang je steeds een door de FSMA erkend certificaat. Zo kan je het certificaat toevoegen bij het indienen van jouw FSMA-inschrijvingsdossier.

Je hebt vrijstelling voor het examen in bankbemiddeling in volgende gevallen : 

  1. je hebt een diploma 'Master' (of een daarmee gelijkgesteld diploma van voor 2005);
  2. je hebt een diploma 'Bachelor' (of een daarmee gelijkgesteld diploma van voor 2005) dat minstens 11 studiepunten (of een equivalent percentage) omvat in verband met technische bankaspecten. Opgelet : er bestaat geen lijst van goedgekeurde bachelordiploma's, de FSMA keurt goed op individuele basis.
  3. je hebt een met 1. of 2. gelijkgesteld buitenlands diploma.

Andere vragen in deze categorie