1. Home › 
  2. › 
  3. › 
  4. Van stropers die boswachters inspireren… hackers verklappen hun geheimen in de nieuwe cybersecurity E-learning

Van stropers die boswachters inspireren… hackers verklappen hun geheimen in de nieuwe cybersecurity E-learning

, Compliance & Audit

‘Ontwikkel een innovatieve tool om onze medewerkers optimaal te wapenen tegen de toenemende gevaren van cybercriminaliteit op een snelle, aangename en vooral effectieve manier’ dat was de opdracht die we kregen vanuit de financiële sector om een basisopleiding cybersecurity op te zetten. In co-creatie met Instruxion, I-Force en de sector zelf kwam op die manier de nieuwe E-Learning ‘Cyber security: financial crimes and fraud in the digital age’ tot stand. We vragen aan Bart Corthouts, learning & development expert bij Febelfin Academy wat deze nieuwe E-learning inhoudt en wat we mogen verwachten.

Hoe is deze E-learning opgebouwd?

Bart Corthouts: ‘De E-learning is opgevat als een reportage waarbij 2 hackers gevolgd worden in hun criminele activiteiten. We vertrekken dus niet vanuit de slachtoffers maar kiezen voor het standpunt van de misdadigers. Je krijgt als het ware een blik in hun interne keuken en kan stap voor stap volgen hoe ze te werk gaan. Dit werkt erg verhelderend. Af en toe is het ook zeer confronterend als je ziet hoe gemakkelijk wij het cybercriminelen soms maken. Het reportageformat is bovendien erg realistisch. Dat zorgt voor een grotere emotionele betrokkenheid dan een meer standaard lespakket. Je leeft je in en voelt een zekere aversie voor de cybercriminelen en hun methodes.

Wat is het doel van deze E-learning en voor wie is hij bedoeld?

Bart Corthouts : ‘Deze E-learning is in de eerste plaats gericht op de gevaren en de risico’s voor de medewerkers van de financiële sector, niet zozeer voor de klant, hoewel beide natuurlijk nauw verwant zijn. Dat uit zich ook in de vele voorbeelden die in de E-learning aan bod komen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan zaken als multifactor authentication, ceo-fraude, spear phishing, etc. We willen medewerkers enerzijds bewust maken van de gevaren van cybercriminaliteit en hen een beter inzicht geven in de gangbare methodes. Anderzijds willen we hen daardoor natuurlijk ook concrete tips & tricks meegeven om cybercriminelen te slim af te zijn en daardoor zichzelf en hun organisaties te beschermen. Heel wat technische informatie dus maar zonder belerend vingertje, medewerkers kunnen voor zichzelf invullen waar ze hun werkmethodes kunnen aanpassen.

Aan het einde van de E-learning volgt een korte test met tien meerkeuze vragen. Hiermee kan de medewerker er zich van vergewissen dat de opgedane kennis goed is doorgedrongen. Wie slaagt voor de test ontvangt ook het bijhorende certificaat.

Met welke partijen werd samengewerkt en waarom werd er voor hen gekozen?

Bart Corthouts: ‘ Voor de ontwikkeling van deze E-learning hebben wij beroep gedaan op de in de financiële sector aanwezige ervaring en expertise. Daarnaast waren wij op zoek naar een vormelijk vernieuwende partner en een partner met doorgedreven inhoudelijke expertise. Die hebben we gevonden in Instruxion en I-Force. Instruxion staat aan de top in België als het gaat over de ontwikkeling van visueel sterke E-learnings die de deelnemer van bij de start bij het nekvel grijpen en niet meer loslaten. Inhoudelijk kregen wij ondersteuning van I-Force. I-Force is gespecialiseerd in forensische analyse. Zij komen dagelijks in aanraking met heel veel gevallen van phishing, fraude en social engineering. Ze werken bovendien al vaak samen met de financiële sector. Dat zorgt er voor dat de vele voorbeelden die gebruikt worden erg herkenbaar zullen zijn voor onze medewerkers.

Hoe onderscheidt deze E-learning zich van andere opleidingen over cybersecurity?

Bart Corthouts: 'Er is natuurlijk eerst en vooral het originele format en het 'andere' perspectief van waaruit het onderwerp behandeld wordt. Deze E-learning richt zich verder specifiek tot de medewerkers van de financiële sector en de typische gevaren die zich voor hen stellen. De vele voorbeelden komen uit onze eigen sector en zijn dus erg herkenbaar. Verder heeft deze E-learning een ‘mature’ aanpak. Daarmee bedoel ik dat we het onderwerp en de lerende heel ernstig nemen ook al kiezen we niet voor een eerder droge, technische opsomming van gevaren met bijhorende verdedigingsstrategieën. Het format, de reportage, is gemaakt op maat van een volwassen medewerker die niet geëntertaind maar wel geboeid wil worden en die efficiëntie nastreeft. Tenslotte, niet onbelangrijk, duurt het doorlopen van de E-learning 2 uur. We bieden de informatie dus heel compact en gebald aan waardoor de medewerker zijn tijd zeer nuttig besteedt.

Ben je geïnteresseerd in het onderwerp en wil je graag een voorsmaakje van de originele aanpak van deze E-learning, dan verwijzen we je graag naar de korte trailer. Contacteer martin.haegheman@febelfin-academy.be voor meer algemene info of ingrid.goris@febelfin-academy.be voor een offerte op maat van je organisatie.

Info en inschrijving

Delen

Opleiding & Finance: what's new?

Efficiënt, effectief en toegankelijk leren via E-learning

E-learning is een effectieve leervorm die tal van voordelen biedt ten opzichte van een klassikale op...

Lees meer

Zelfsturing bij opleidingen, een win/win voor alle betrokkenen

Door zelfsturing krijgen de deelnemers het heft in handen en kunnen flexibel een datum inplannen, d...

Lees meer

3 opleidingen rond AI om efficiënter te werken

Artificiële intelligentie is de volgende game changer voor de financiële sector. ‘Artificiële intell...

Lees meer