Waarom elke L&D professional volgend jaar naar Learning Technologies in Londen zou moeten gaan
Geschreven door Bart Corthouts, 09/05/2025 • Algemeen
Reflecties en inzichten vanuit de editie van 2025
Twee weken geleden bezocht Febelfin Academy samen met Tony De Rouck van Crelan en Sarah Grijseels van Belfius Bank de Learning Technologies beurs en conferentie in Londen. Het is waarschijnlijk het belangrijkste evenement in Europa voor iedereen die professioneel bezig is met leren en ontwikkeling op het werk. Jaarlijks kan het rekenen op meer dan 11.000 bezoekers uit heel de wereld, met een indrukwekkend aanbod van meer dan 200 gratis L&D-seminars, 200 exposanten en een (betalend) conferentieprogramma met internationale topsprekers. Het is een plek waar trends, technologie en praktijk samenkomen. Je blijft er als L&D professional niet alleen up to date, je kan er ook een glimp van de toekomst opvangen.
Een totaalervaring voor L&D-professionals
Centraal staat de combinatie van inspiratie en toepasbaarheid. Twee zaken die deze beurs erg waardevol maken. Op de beurs zie je letterlijk de toekomst van leren zich ontvouwen: van geavanceerde leerplatformen met AI-integratie tot innovatieve tools voor microlearning, interactieve contentcreatie en datagedreven leeraanpak. Voor organisaties in de bankensector – waar compliance, skill development en performance centraal staan – zijn deze technologieën niet zomaar ‘nice to have’, maar cruciale middelen om medewerkers up te skillen en te reskillen.
“Een bijzonder inspirerend en leerrijk moment dat reeds heeft geleid tot waardevolle initiatieven” - Tony De Rouck, Crelan
Naast de beurs was er ook een tweedaagse conferentie met meer dan 80 internationale sprekers. Die gingen dieper in op thema’s die vandaag brandend actueel zijn: hoe zet je als L&D je leeraanpak strategisch in in tijden van verandering? Hoe bouw je een leer-ecosysteem dat skillsontwikkeling en talentbeheer echt ondersteunt? Hoe gebruik je AI en data om leerimpact zichtbaar te maken?
"Dankzij het initiatief van Febelfin Academy kreeg ik de kans om in april deel te nemen aan de Learning Technologies Conference in Londen – een ervaring die zowel verrijkend als inspirerend was. De hoogstaande conferenties en de uitwisselingen met internationale experts boden me een echte golf van innovatie en vooral de kans om onze eigen processen kritisch te bekijken en na te denken over hoe we deze nieuwe technologieën kunnen implementeren in onze leertrajecten.
Ik waardeerde in het bijzonder de diversiteit aan benaderingen en de kwaliteit van de voorgestelde oplossingen."
Uit deze ervaring onthoud ik vooral twee belangrijke zaken:
Voortdurend op de hoogte blijven van nieuwe technologieën die verband houden met ons L&D-vakgebied, want ze evolueren razendsnel en kunnen ons al snel overstijgen.
De juiste vragen stellen over de opkomst van deze nieuwe technologieën, om zo tot betere antwoorden te komen en de meest geschikte keuzes te maken.
5 grote vragen:
- Welke technologieën zullen de grootste impact hebben op mijn werkgever?
- Welke technologieën zullen het meest impactvol zijn in mijn volgende functie? (Future proof skills!) Dit betekent ook dat we nieuwe vaardigheden nodig zullen hebben.
- Hoe veranderen opkomende technologieën de manier waarop je je dagelijks leven leidt?
- Stel zo snel mogelijk de vragen: Waarom en Hoe?
- Wat maakt mijn werk uniek menselijk?
"Deze reis was ook een mooie gelegenheid om te netwerken met Febelfin Academy en haar partners, wat de banden met andere professionals uit de sector heeft versterkt.
Ik moedig elk lid van de L&D-community aan om deze ervaring te ontdekken, want ze tilt ons vak en de L&D-sector elke keer weer naar een hoger niveau."
Sarah Grijseels, Belfius Bank
Compliance anders bekeken: inzichten van Standard Chartered Bank
Eén van de sessies werd gegeven door Standard Chartered Bank en ging over hoe zij omgaan met compliance training. Een thema dat voor veel banken herkenbaar is. Bovendien een thema waar vaak een zekere frustratie rond heerst. Denk aan de vele medewerkers die hun jaarlijkse verplichte trainingen in één ruk doorlopen, puur om er “vanaf te zijn”. Herkenbaar? Zeker. Effectief? Nauwelijks.
Standard Chartered Bank pakte het anders aan. Hun visie vertrekt vanuit een pragmatisch inzicht: de aandachtspanne van de gemiddelde werknemer daalt. Door de invloed van digitalisering worden medewerkers quasi constant afgeleid. Een mail die binnenkomt, een scherm dat oplicht of een telefoon die een signaal geeft. Het duurt gemiddeld zo’n 20 minuten voor je terug geconcentreerd bezig bent. Het is dus essentieel om de lerende onmiddellijk mee te trekken in het verhaal. Of zoals zij het stelden: “You need to suck them in.”
Hun gouden regel? Bij elke nieuwe compliance-opleiding moest de vraag gesteld worden: “Kun je de kernboodschap van deze training op één post-it schrijven?” Waarom? Omdat er vaak te veel tegelijk in één opleiding gestopt wordt. Hun voorbeeld over anti-witwasbeleid (AML) was verhelderend. Opnieuw werden ze verleid om een halve wetgeving en een heel beleid in een veel te lange e-learning te proppen. Terwijl de essentie van de AML opleiding was: “Als het verdacht is, rapporteer het.” Dat is de kern. De rest is context. Die context is waardevol, maar niet essentieel voor de doorsnee medewerker. De bedoeling is niet dat je van commerciële medewerkers AML-experts maakt, daarvoor heb je specialisten. Wat commerciële medewerkers moeten weten, moet kraakhelder zijn.
Experimenteren met balans en impact
Een andere interessante insteek was de oproep tot balans tussen innovatie en validatie. Innovate, but validate. Durf experimenteren met AI, micro-learning, of blended trajecten – maar evalueer altijd de impact. Niet alles hoeft hypertechnologisch te zijn om doeltreffend te zijn.
Tegelijk is er groeiende aandacht voor kostenefficiëntie. De vraag wordt steeds vaker gesteld: Wat kost deze opleiding eigenlijk echt? Dat is niet alleen de ontwikkelingskost, maar ook de ‘leerkost’. Door het gemiddelde uurloon × duurtijd × aantal deelnemers te berekenen, krijg je zicht op de leerkost. Daarna volgt de logische vervolgvraag: Kan deze opleiding korter? Moet echt iedereen ze volgen? Deze denkwijze dwingt L&D-teams om kritischer te kijken naar hun aanbod en keuzes te maken op basis van impact en relevantie.
‘Confidence kills curiosity’
Een andere workshop ging over 'curiosity' en hoe nieuwsgierigheid zich verhoudt tot conformiteit. Terwijl de ene op zoek is naar vernieuwing, is de andere afwachtend Het bewust inzetten van nieuwsgierigheid ten aanzien van wat er in de wereld gebeurt, het gedrag of de houding van anderen, maar zeker ook ten aanzien van jezelf zorgt voor een flexibele, bredere en positieve ingesteldheid.
In plaats van de gebruikelijke vraag 'hoe is 't?' aan je collega of medewerker te stellen, probeer eens een minder gebruikelijke vraag zoals 'wat is het meest interessante dat je deze week hebt geleerd?' Je zal verrast zijn van het antwoord.
Waarom jij volgend jaar mee zou moeten gaan
Voor L&D-professionals in de financiële sector is Learning Technologies meer dan een interessant congres. Het is een bron van strategische inzichten, praktische ideeën en internationale inspiratie. Je ontdekt er hoe andere organisaties met gelijkaardige uitdagingen omgaan, je test de nieuwste tools uit en je komt terug met een rugzak vol ideeën.
Het is een bevestiging dat we als L&D’ers een sleutelrol spelen in het vormgeven van de toekomst van werk – maar dan moeten we wél blijven leren, ook zelf.
Dus: blok alvast een plek in je agenda voor Learning Technologies 2026 in Londen op 29 en 30 april. Het is de investering meer dan waard.
(Febelfin Academy bezocht dit evenement betalend met de zeer gewaardeerde steun van VOV Lerend Netwerk. Medewerkers die onder paritair comité 310 vallen hebben recht op een tegemoetkoming van 300€ in de deelnamekosten.)