1. Home › 
  2. › 
  3. › 
  4. Val ik onder de examenverplichting in verzekeringsdistributie?

Val ik onder de examenverplichting in verzekeringsdistributie?

Toegang tot het beroep

De financiële wereld evolueert elke dag. De nadruk wordt vandaag meer dan ooit gelegd op financieel advies met een hoge toegevoegde waarde voor de klant. Knowhow ligt aan de basis van het vertrouwen dat centraal staat in uw klantenrelaties.​​​​​​​ Dit vertrouwen vindt zijn oorsprong in de gereglementeerde uitoefening van het beroep, waarvan de controle en het toezicht gebeurt door de FSMA. Dit houdt in dat je dient ingeschreven te zijn als tussenpersoon ten aanzien van de FSMA.

FSMA-erkenning

Bij Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen is een wettelijk statuut ingevoerd voor de zogenaamde "tussenpersonen betreffende de verzekeringen". 

Deze wetgeving is bepaald door de FSMA en kan je hieronder terugvinden.

Download "de volledige wetgeving" (. PDF)

Om uw inschrijving als “tussenpersoon” te bekomen dien je te voldoen aan een aantal wettelijke voorwaarden die, onder meer, de vereiste beroepskennis verzekeren. De beroepskennis wordt opgedaan door het slagen in een examen. Via het examen in verzekeringsdistributie biedt Febelfin Academy, als door de FSMA erkend examenverstrekker, je de kans om de vereiste beroepskennis te bekomen.

Je dient op elk afzonderlijk examen een minimum te halen van 60%. Bij het succesvol afronden van uw examen ontvang je steeds een door de FSMA erkend certificaat. Zo kan je het certificaat toevoegen bij het indienen van jouw FSMA-inschrijvingsdossier.

Ben je vrijgesteld of niet van het examen?

1/ Je hebt vrijstelling voor het examen verzekeringsdistributie in volgende gevallen : 

  1. je hebt een diploma 'Master' (of een daarmee gelijkgesteld diploma van voor 2005);
  2. je hebt een diploma 'Bachelor' (of een daarmee gelijkgesteld diploma van voor 2005) dat minstens 11 studiepunten (of een equivalent percentage) omvat in verband met technische verzekeringsaspecten. Opgelet : er bestaat geen lijst van goedgekeurde bachelordiploma's, de FSMA keurt goed op individuele basis.
  3. je hebt een met 1. of 2. gelijkgesteld buitenlands diploma.

2/ Met een minimum diploma van hoger middelbaar onderwijs,  ben je niet vrijgesteld. Je dient je beroepskennis te bewijzen door te slagen in het examen erkend door de FSMA, zoals het examen in verzekeringsdistributie georganiseerd door Febelfin Academy.

3/ Een persoon in contact met het publiek moet niet beschikken over een minimum diploma van hoger middelbaar onderwijsZij dienen het examen in verzekeringsdistributie af te leggen. Voor wat betreft de ervaringsvereiste verwijzen we je graag door naar de website van de FSMA.

De personen in contact met het publiek en de subagenten moeten het bewijs kunnen leveren van hun:
• basiskennis van de wetgeving op de verzekeringsovereenkomst en van de reglementering, de techniek en de fiscale aspecten van de verzekeringsproducten die zij te koop aanbieden of verkopen;
• hun kennis van de gedragsregels MiFID.


Andere vragen in deze categorie